Tir Nan Og koos Lijsterbes als boom

De Lijsterbes (Sorbus aucuparia)

Engels: rowan, mountain ash, (ook bekend als heksenhout).
Rune: Luis

De Lijsterbes: moed en bescherming (energie).

In de bomenkalender is dit de boom na de Berk. De Berk geeft aan dat midwinter voorbij is, hij is de eerste Boom na de Maretak van midwinter, de pionier. 

De lijsterbes heeft ook nog iets van de pionier in zich: zij spreekt van een begin, een eerste stap, iets nieuws. 

Daarom bevindt zij zich op het onderste pad aan de linkerkant waar onze verkenning van de paden van de Levensboom aanvangt. 

De Lijsterbes met haar prachtige trossen dieporanje vruchten was ook een symbool van schoonheid. Op een dag verpoost koningin Maeve aan de oever van een meer met haar dochter Findabair en een Elf die naar haar dochters hand dingt en hun gevolg. 

Maeve vraagt de Elf, Froech, om haar een tros vruchten van de Lijsterbes te brengen van de overkant van het meer.  Zij is heimelijk verliefd op hem en jaloers op haar dochter. Zij hoopt hem zo in het verderf te storten omdat een monster in de diepten van het meer huist. 

Het donkere meer in springen om naar de lijsterbes te zwemmen en het monster te tarten vergt de moed van een dwaas. In de mythe van Etain, ondergaat deze achtereenvolgens een reeks gedaante- verwisselingen. Fuamnach, de eerste vrouw van Midir is niet opgezet met de komst van Etain als Midirs geliefde en betovert haar achtereenvolgens in een plasje water, een worm en een vlieg, met haar staf van Lijsterbes. 

De Lijsterbes brengt hier dus een reeks transformaties teweeg door drie van de vier elementen: Water, Aarde en Lucht. Het vierde element, Vuur, ontbreekt in de Maanwereld.

Traditioneel mocht slechts de opperdruÔde een staf van lijsterbes dragen. 

De Lijsterbes is dan ook het symbool van de trickster/sjamaan.